Kozmetik ürün seçimi, cilt ve vücut sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Tüketicilerin, cilt tiplerine uygun ve güvenli içeriklere sahip ürünleri tercih etmesi, alerjik reaksiyonlar ve cilt problemlerinin önlenmesine yardımcı oluyor. Kaliteli ve şeffaf etiketlemeye sahip ürünler, cildin sağlıklı kalmasını ve uzun vadede daha iyi sonuçlar elde edilmesini destekliyor. Ancak, kozmetik ürün kullanımında artan yanlış alışkanlıklar endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. Bu sorunu ele almak amacıyla, Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Formun ÜstüKÜAD (Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği), kozmetik ürünlerin güvenliğini ve tüketici bilinçlenmesini desteklemek üzere “Tüketici El Kitabı”nı hazırladı. Dernek, bu kapsamlı el kitabıyla toplumu bilinçlendirmeyi hedefliyor.
Tüketici El Kitabı’nın tanıtım lansmanına KÜAD Başkanı Levent Kahrıman, KÜAD Yönetim Kurulu üyeleri, Tüketici El Kitabı Mevzuat ve Yasal İşler Komisyonu üyeleri, KÜAD üyeleri ve birçok basın mensubu katıldı. Kitabın hazırlanmasında görev alan KÜAD Tüketici El Kitabı Mevzuat ve Yasal İşler Komisyonu üyeleri arasında Şule Küçükoğlu, Ü.Belgin Sile, Zeynep Erol, Mehtap Arslan Aydın, Tuğba Sekban Yılmaz, Burak Ayan, Seher İrem Çevik, Sibel Çelebi, Nursel Evrim ve Ferhan Candar yer aldı.
KÜAD Başkanı Levent Kahrıman, kozmetik sektörünün hızlı büyümesine ve e-ticaretin bu büyümeye katkısına dikkat çekerek, “Sahte ürünlerin yayılmasını önlemek ve tüketicilerin bilinçlenmesini sağlamak için bir el kitabı hazırladık. Etiket okuryazarlığının artmış olması önemli, ancak sembol ve anlamların yanlış yorumlanması, ürünlerin hatalı kullanılmasına neden olabiliyor. Tedarik zincirinin tüm aşamalarında bilgi eksiklikleri yaşanmakta ve bu durum ürün güvenliğini etkiliyor. Etiket okuryazarlığı arttığında, tüketiciler ürünün tüm aşamalarını denetleme kapasitesine sahip olur ve yanlış iddiaları kamu kuruluşlarına bildirerek piyasa gözetim denetimi yapabilirler. Bu anlamda önemli bir çalışma” dedi.
KÜAD Tüketici El Kitabı Mevzuat ve Yasal İşler Komisyonu Başkanı Şule Küçükoğlu ise kitabın amacını şu şekilde açıkladı: “Tüketici el kitabının amacı, tüketicilerin bilinçli kararlar almasını sağlamak ve haklarını korumalarına yardımcı olmaktır. Kitapta, kozmetik ürünler, hammadde kullanım oranları, dermokozmetik ürünler, aromaterapi yağları, yerli ve ithal ürünler, etiket üzerindeki zorunlu bilgiler, iddialar, semboller ve kimyasal içerikler hakkında bilgiler yer alıyor. Kozmetik sektörünün gelişmesiyle birlikte, ürünlerin içerikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını istiyoruz. Bu nedenle, KÜAD olarak, tüketici el kitabının herkes için değerli bir kaynak olacağına inanıyoruz.”